Wyobraź sobie krainę, która od strony północnej graniczy z górami, z pozostałych zaś stron granicę wytaczają trzy rzeki. Krainą o takim położeniu jest właśnie północny region Włoch o bajecznie brzmiącej nazwie: Lombardia.
Ten graniczący od północy ze Szwajcarią, od południa z rzeką Pad, od wschodu z rzeką Mincio i od zachodu z rzeką Ticino północny region Włoch należy do najbogatszych ziem w kraju. Tu wydobywany jest gaz ziemny, tu też tętni życiem nie tylko przemysł hutniczy, maszynowy i chemiczny, ale również włókienniczy, odzieżowy i skórzany. Z regionem tym związany jest także przemysł samochodowy, między innymi Alfa Romeo i Fiat. W Lombardii uprawia się również pszenicę, kukurydzę, ryż, owoce i warzywa. Hoduje się tu również bydło i trzodę chlewną. To właśnie z mleka tutejszych krów, które, podobno, karmione są specjalną mieszanką ziół, kwiatów i traw wytwarzany jest ser mascarpone.
JAK POWSTAJE SER MASCARPONE?
Jak podają internetowe źródła, produkcja sera mascarpone sięga XVI wieku. Wtedy też domowym sposobem wytwarzano go jedynie w okresie od jesieni do zimy. Powstające porcje były niewielkie (100-200 g) i pakowano je w woreczki z materiału. Obecnie, za sprawą technologii konserwowania, ser mascarpone produkowany jest przez cały rok.
To, co wyróżnia go spośród innych serów wytwarzanych z krowiego mleka to fakt, iż podstawowym produktem nie jest mleko lecz śmietanka. To właśnie tajemnica jego delikatnego i wyjątkowego smaku oraz lekkiej i finezyjnej konsystencji.
Proces produkcji sera mascarpone:
Ser mascarpone, ten najlepszy jakościowo, powstaje po odwirowaniu świeżego mleka krowiego, w wyniku którego pozyskuje się podstawowy składnik sera: śmietankę. Tę wlewa się do kadzi ze stali nierdzewnej, która, stale mieszana, podgrzewana jest do temperatury 85-90 stopni C. Na tym etapie produkcji śmietanka zostaje połączona z substancjami koagulującymi, w wyniku czego dochodzi do powolnego jej zakwaszenia. Po upływie niespełna 10 minut zaczynają powstawać drobne grudki, które łączą się ze sobą tworząc gęstą konsystencję. Kolejnym krokiem jest przełożenie otrzymanego sera na płótno. Niska temperatura (8-10 stopni C) oraz obracanie masy przez 24 godziny przyspiesza odsączenie serwatki, pozwala też zachować jednakową konsystencję sera. Efektem końcowym jest gęsty ser o:
- kremowej i miękkiej konsystencji,
- kolorze od białego do kremowego,
- słodkim i śmietankowym smaku lekko zbliżonym do masła.
Ser mascarpone po kilku dniach robi się kwaśny, dlatego wymaga szybkiego zjedzenia.
WŁAŚCIWOŚCI SERA MASCARPONE
Doceniany przez wielu kucharzy zawodowych i domowych amatorów. Słynie, poza swoim smakiem i konsystencją, z tego, iż jest dobrym źródłem białka, wapnia, tłuszczu i energii.
Zalety sera mascarpone:
- bogaty w wapń, który wzmacnia kości, wpływa a funkcjonowanie serca, mięśni oraz nerwów – 30 g porcja sera mascarpone zapewnia 4% dziennego zapotrzebowania na wapń (ok.40 mg). Znacznie więcej wapnia znajduje się jednak w serach twardych, np. w serze cheddar,
- mała ilość sodu, który występuje w dużych ilościach w innych serach, a którego to nadmiar zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu. W porcji sera mascarpone znajduje się około 1% dziennego limitu sodu,
- duża ilość witaminy A, która jest nam potrzebna każdego dnia – wspiera kondycję oczu, skóry, zębów i kości. Jedna porcja serka mascarpone zapewnia około 10% dziennego zapotrzebowania w witaminę A.
Wady sera mascarpone:
Spożywanie sera mascarpone, podobnie jak innych produktów spożywczych, wymaga rozwagi.
- Kalorie – 1 porcja = 130 kcal i 13 gram tłuszczu, w tym 8 gram tłuszczy nasyconych, które mogą prowadzić do rozwoju chorób serca i nowotworów czy cukrzycy typu 2. To aż 1/5 dziennego limitu tłuszczu,
- dużo cholesterolu – w jednej porcji znajduje się nawet 45mg, co stanowi około 15% dziennej i górnej granicy jego spożycia.
Chcąc delektować się smakiem sera mascarpone można sięgnąć po sery o obniżonej zawartości tłuszczów. Wybierając te tradycyjne, warto delektować się jego smakiem spożywając małe porcje dań z jego wykorzystaniem.
DANIA Z SERKIEM MASCARPONE
Mówiąc o daniach z serkiem mascarpone na myśl przychodzi nam przede wszystkim tiramisu. Ser ten jednak wykorzystywany jest nie tylko do przygotowywania tego i innych deserów. Jest również świetnym dodatkiem do makaronów czy doskonałym składnikiem pizzy.
A że makarony uwielbiam, postanowiłam zgłębić temat. Poszukałam tu i tam i oto pomysł na obiad:
Makaron ze szpinakiem, ser mascarpone i kozim serem
składniki:
opakowanie makaronu spaghetti (250g),
1 łyżeczka masła,
1-2 ząbki czosnku,
1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej,
200 g świeżego szpinaku,
50 ml śmietany (preferowana kremówka),
100 g serka mascarpone,
garść startego sera koziego,
oliwa do podsmażenia,
przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
Makaron ugotować (najlepiej al dente).
Sos: Na patelnię wlej olej, dodaj masło – podgrzej a następnie dodaj pokrojony w drobne kawałki czosnek i gałkę muszkatołową. Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym szpinak przełóż na patelnię. Gdy liście zrobią się ciemniejsze, przypraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę, ser mascarpone i dwie łyżki wody z makaronu. Tak przygotowany sos gotuj na wolnym ogniu, dopraw w razie potrzeby.
Odcedź makaron. Pozostaw trochę wody, w której się gotował, dodaj ją do przygotowanego sosu. Na koniec dodaj starty kozi ser i wszystko wymieszaj. Dolej odrobinę wody z makaronu, co pozwoli uzyskać gładką konsystencję sosu. Dopraw solą i pieprzem. Przygotowane danie rozłóż na talerze i zaproś do stołu swoich domowników. SMACZNEGO!
Tiramisu – włoski deser o wyjątkowym smaku
Miało obejść się bez słodkości, niemniej jednak poświęcając miejsce serkowi mascarpone nie da się nie wspomnieć o tiramisu. Po prostu nie można.
Tiramisu, w języku włoskim znaczy ocknąć się, przebudzić się, zwrot „tirami su” z kolei – poderwij mnie… To również nazwa deseru, który podaje się bardzo schłodzony a jego skład stanowi:
- warstwa biszkoptu nasączonego, bo jakby mogło być inaczej kawą espresso i likierem Amaretto,
- warstwa kremu z sera mascarpone, jajek, cukru, śmietany,
- warstwa grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.
Mocno schłodzone tiramisu to dla Włochów dodatek do kawy espresso i absolutna konieczność spożywana w czasie drugiego śniadania, zwłaszcza w upalne dni. Dla zobrazowania tego „nieba w gębie” przykładowe zdjęcie:
Przepisów na ten pyszny deser jest co najmniej kilkadziesiąt. Występuje w różnych rozmiarach i kształtach, choć najczęściej ma postać prostokątną lub okrągłą.
Niewątpliwie deser ten związany jest z Włochami. Istnieje jednak wiele teorii na temat historii tiramisu. Jedna z legend głosi, że autorem tego deseru jest władca Toskanii – Cosimo III de`Medici, który zwykł serwować ów deser w czasie (nudnych) posiedzeń rady księstwa. Z teorią tą nie zgadzają się jednak mieszkańcy Wenecji twierdzący, iż deser ten był od niepamiętnych czasów ulubioną potrawą dożów (władców Republiki Weneckiej).
A jak tiramisu dotarło na inne ziemie?
Nastąpiło to w okresie II wojny światowej. Przebywający poza granicami swojego kraju włoscy żołnierze otrzymywali je od swoich bliskich, którzy dobrze wiedzieli, jak poprawić im samopoczucie w tej trudnej dla nich sytuacji.